Drugie śniadanie- ważne w życiu każdego ucznia

Utworzono: 03 listopad 2015

Smaczne, kolorowe, bogate w różne składniki odżywcze- takie właśnie powinno być drugie śniadanie dla każdego dziecka. Ważne jest by po zjedzeniu takiego posiłku mijała ochota na batonika czy cukierka.

Jak powinno wyglądać idealne drugie śniadanie?

Idealne drugie śniadanie powinno zawierać składniki z różnych grup pokarmowych. Przede wszystkim pełnowartościowe białko, które znajdziemy np. w jajkach, oraz węglowodany – różnokolorowe owoce i warzywa: jabłka, banany, pokrojone w kostkę papryka czy marchew. Ważnym elementem są też produkty dostarczające energii – np. razowe, żytnie lub orkiszowe pieczywo.
Bardzo zdrowe i bogate w witaminy są łuskane migdały, orzechy czy pestki dyni. Stanowią one pewien dodatek do bazy śniadaniowej. Wymienione produkty bogate są w witaminę B, E oraz C, prócz tego dostarczają magnez do organizmu dziecka.

Razowe pieczywo zamiast kajzerek!

Unikajmy pszennych kajzerek gdyż, po jej zjedzeniu szybko rośnie poziom glukozy we krwi. Równie szybko jednak spada, przez co dziecko na kolejnej przerwie znów będzie głodne. Pamiętajmy o niezbędnych tłuszczach. Pieczywo najlepiej posmarować pełnowartościowym masłem – ułatwi to wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Praktyczne rady dla rodziców

Komponując drugie śniadanie, warto pamiętać o tym, że dziecko jada ten posiłek zwykle, stojąc na korytarzu. Dlatego powinno być ono tak przygotowane, by dało się je zjeść bez trudu. Kanapka nie może być zbyt gruba, napakowana składnikami – nie tylko ciężko będzie ją ugryźć, ale też może po prostu rozpaść się w ręku. Lepiej nie wkładać do niej pokrojonych pomidorów lub ogórków – po kilku godzinach pieczywo z takim dodatkiem nasiąknie wilgocią i będzie nieapetyczne.
Bardzo ważne jest odpowiednie opakowanie. Najbardziej praktyczne są pojemniki śniadaniowe z kilkoma przegródkami – większą na kanapkę, i mniejszymi na różne warzywa i owoce.