Kołocz traktowany był i jest nadal jako pieczywo obrzędowe. Nie może go zabrakn±ć na wszystkich ¶więtach i uroczysto¶ciach rodzinnych, a tuż przed weselem para młoda obdarowuje nim niemal cał± wie¶. Dzi¶ najczę¶ciej jest dużym prostok±tnym plackiem drożdżowym, z makowym, serowym lub jabłkowym nadzieniem i posypk±
Składniki:
o M±ka 0,5 kg
o Cukier 20dag
o Mleko 0,5l
o Drożdże 5dag
o Mak 1kg
o Masło 0,5kg
Jak wykonać:
1. Rozgrzać mleko.
2.Wsypać drożdże do mleka.
3.Dodać cukier i kilka łyżeczek m±ki
4. Wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu ( by drożdże wyrosły)
5. Po wyro¶nięciu drożdży dodać pozostałe składniki i wymieszać
6. Odstawić do wyro¶nięcia ciasta
7.Wstawić do rozgrzanego piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec jedn± godzinę
Ciasto:
100g rodzynek
4 łyżki winiaku
150g masła
200g cukru
Szczypta soli
1 łyżka otartej skórki z cytryny
3 jajka
250g białego sera
2 łyżki kwa¶nej ¶mietany
400g m±ki
1 torebka proszku do pieczenia
Tarta bułka
Polewa:
200g cukru pudru
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka miękkiego masła
Rodzynki umyć, osuszyć i okropić winiakiem. Ukręci masło na pulchn± masę. Doda cukier, sól i skórkę cytryny. Dodawać stopniowo ser i ¶mietanę. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę i wymiesza. Rodzynki obtoczyć w m±ce i doda do ciasta. Form± wysmarować tłuszczem posypać tart± bułk± , włożyć ciasto, ok. 1 godz.. w piekarniku w temperaturze 200oC.
Polewa: przesiać cukier puder, wymiesza z sokiem cytrynowym i masłem i zrobić polewę. Posmarować babkę.